Drożdże Coobra 7 Zobacz większe

Drożdże Coobra 7

NEW000100

New product

Drożdże Coobra 7

Więcej szczegółów

10,99 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

DROŻDŻE TURBO COOBRA 7 DESTYLANDIA 6KG 14% 7KG 17%


Znane skandynawskie drożdże Cobra 7. Specjalnie skomponowana mieszanka drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol z enzymami, pożywką, witaminami oraz mikroelementami do szybkiej fermentacji nastawów cukrowych.

DROŻDŻE DEDYKOWANE DO FERMENTACJI ŚREDNIOMOCNYCH NASTAWÓW

6KG CUKRU+22LWODY = 3DNI = 14%

7KG CUKRU+22LWODY = 5DNI = 17%

Instrukcja użycia:

Do pojemnika fermentacyjnego najlepiej z zaworem spustowym o pojemności nie mniejszej niż 31l (polecamy z naszej oferty:POJEMNIK FERMENTACYJNY Z KRANEM 33L UCHWYT! OKAZJA)wlewamy 22l wody o temp. 30°C, w której rozpuszczamy 6-7kg cukru, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia całego cukru. Następnie po upewnieniu się, że temperatura nie przekracza 30°C (po przekroczeniu temp. 35-40°C drożdże giną) wsypujemy zawartość jednej torebki i dokładnie mieszamy.

Zawartość cukru mierzymy cukromierzem (polecamy z naszej oferty:CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG). Zapisujemy wskazanie cukromierza w BLG, datę i godzinę rozpoczęcia fermentacji.

Przykrywamy pojemnik pokrywą, żeby uchronić nastaw przed kurzem, owadami, itp.Nie zamykamy szczelnie, nie stosujemy rurek fermentacyjnych!!!- fermentacja jest burzliwa. W ciągu kilku następnych godzin drożdże wybudzają się z uśpienia i rozpoczynają gwałtowną fermentację, która objawia się intensywnym gazowaniem (ewentualnie niewielkim pienieniem) i jest egzotermiczna (wydziela się ciepło). Temperatura otoczenia powinna być niższa od temperatury startowej nastawu, aby w żadnym momencie fermentacji nie przekroczyła 35°C. Dotyczy to w szczególności dużych nastawów, gdzie chłodzenie jest gorsze.

Czas zakończenia fermentacji: 6kg cukru - 3dni, 7kg cukru - 5dni

W miarę postępującej fermentacji gazowanie stopniowo ustaje, co możemy zauważyć mieszając nastaw. Jeśli mieszanie nastawu nie powoduje już wydzielania drobnych pęcherzyków dwutlenku węgla fermentacja jest zakończona. Koniec fermentacji najlepiej sprawdzić cukromierzem(polecamy z naszej oferty:CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG) - wskazanie powinno wynosić przynajmniej -5Blg. Wraz z cukromierzem udostępniamy prosty program do obliczania zawartości alkoholu w nastawie na podstawie jego wskazań przed i po fermentacji.

Klarowanie

Po zakończeniu fermentacji nastaw odstawiamy do wyklarowania grawitacyjnego na co najmniej 7 dni. Nastaw jest wyklarowany, jeśli wykazuje przezroczystość po nabraniu do szklanki. Klarowanie można znacząco przyspieszyć do 24h używając środka klarującego (w naszej ofercieKLAROWANIE 24H SPIRITFERM SUPERKLAR WINA I NASTAWY). Pozostaje jeszcze próba smakowa - uzyskany klarowny nastaw koloru jasno-żółtozielonego powinien mieć smak młodego wina białego bez nuty goryczy, lub kwaśności. Tak przygotowany nastaw można przeznaczyć do dalszej obróbki. W tym celudekantujemy(zlewamy) go do zbiornika powoli odkręcając kran w pojemniku fermentacyjnym tak, aby nie naruszyć osadu na dnie pojemnika.

Waga netto: 124g

24 innych produktów w tej samej kategorii: