Drożdże Spiritferm Moskva Style Zobacz większe

Drożdże Spiritferm Moskva Style

NEW000112

New product

Drożdże Spiritferm Moskva Style

Więcej szczegółów

9,50 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji


DROŻDŻE TURBO SPIRITFERM MOSKVA MOCNE 8KG DO 20%


Znane skandynawskie drożdże SpiritFerm Moskva Style. Specjalnie skomponowana mieszanka drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol z enzymami, pożywką, witaminami oraz mikroelementami do wysokoprocentowej fermentacji nastawów cukrowych.

POPULARNE DROŻDŻE DEDYKOWANE DO FERMENTACJI MOCNYCH NASTAWÓW

8KG CUKRU DOPEŁNIĆ WODĄ DO 25L = 4-5DNI = 20%

Instrukcja użycia:

Do pojemnika fermentacyjnego najlepiej z zaworem spustowym o pojemności nie mniejszej niż 31l (polecamy z naszej oferty:POJEMNIK FERMENTACYJNY Z KRANEM 33L UCHWYT! OKAZJA)wlewamy gorącej wody, w której rozpuszczamy 8kg cukru, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia całego cukru i dopełniamy do 25l. Następnie po upewnieniu się, że temperatura nie przekracza 30°C (po przekroczeniu temp. 35-40°C drożdże giną) wsypujemy zawartość jednej torebki i dokładnie mieszamy.

Zawartość cukru mierzymy cukromierzem (polecamy z naszej oferty:CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG). Zapisujemy wskazanie cukromierza w BLG, datę i godzinę rozpoczęcia fermentacji.

Przykrywamy pojemnik pokrywš, żeby uchronić nastaw przed kurzem, owadami, itp.Nie zamykamy szczelnie, nie stosujemy rurek fermentacyjnych!!!- fermentacja jest burzliwa. W cišgu kilku następnych godzin drożdże wybudzajš się z uśpienia i rozpoczynają gwałtowną fermentację, która objawia się intensywnym gazowaniem (ewentualnie niewielkim pienieniem) i jest egzotermiczna (wydziela się ciepło). Temperatura otoczenia powinna być niższa od temperatury startowej nastawu, aby w żadnym momencie fermentacji nie przekroczyła 35°C.

Czas zakończenia fermentacji: 4-5dni

W miarę postępujšcej fermentacji gazowanie stopniowo ustaje, co możemy zauważyć mieszając nastaw. Jeśli mieszanie nastawu nie powoduje już wydzielania drobnych pęcherzyków dwutlenku węgla fermentacja jest zakończona. Koniec fermentacji najlepiej sprawdzić cukromierzem(polecamy z naszej oferty:CUKROMIERZ BALLINGA DO ZACIERÓW SYROPÓW -5-33BLG) - wskazanie powinno wynosić przynajmniej -6 do-7Blg. Wraz z cukromierzem udostępniamy prosty program do obliczania zawartości alkoholu w nastawie na podstawie jego wskazań przed i po fermentacji.

Klarowanie

Po zakończeniu fermentacji nastaw odstawiamy do wyklarowania grawitacyjnego na co najmniej 7 dni. Nastaw jest wyklarowany, jeśli wykazuje przezroczystość po nabraniu do szklanki. Klarowanie można znaczšco przyspieszyć do 24h używając środka klarującego (w naszej ofercie KLAROWANIE 24H SPIRITFERM SUPERKLAR WINA I NASTAWY). Pozostaje jeszcze próba smakowa - uzyskany klarowny nastaw koloru jasno-żółtozielonego powinien mieć smak młodego wina białego bez nuty goryczy, lub kwaśności. Tak przygotowany nastaw można przeznaczyć do dalszej obróbki. W tym celudekantujemy(zlewamy) go do zbiornika powoli odkręcając kran w pojemniku fermentacyjnym tak, aby nie naruszyć osadu na dnie pojemnika.

Waga netto: 140g

29 innych produktów w tej samej kategorii: